loading...
آیت الله شیخ عبد الحسین تهرانی
توجه
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">ضمن عرض سلام، خداقوت و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما بازدیدکننده گرامی.<span style="color: #ff0000;">&nbsp;به چند مطلب دقت بفرمایید</span>:</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">1- همانطور که مستحضرید، مدتی قبل، سرورهای&nbsp;<strong>رزبلاگ</strong>&nbsp;تمامی اطلاعات حاوی مطالب و نوشته&zwnj;ها را از دست داد و وقتی به وبلاگ وارد شدم، چیزی جز عناوین مطالب از تلاش چند ماهه حقیر باقی نمانده بود.</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">2- با تلاشی مضاعف و استفاده از cash های موجود در سایت گوگل که فعالیت های اخیر وبلاگمان را ذخیره کرده بود، توانستم بخش زیادی از مطالب را بازگردانی و مجددا در اختیارتان قرار دهم.</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">3- چند درصد از مطالب که در cash گوگل ذخیره نبود، از طریق وبلاگ بزرگوارانی که لطف کردند و بدون ذکر منبع و تماماً کپی شده، مطالب و عکسها را در وبهای خود بارگزاری کرده بودند یافت و آنها نیز بازگردانی و اضافه شد. جا دارد از تمامی این عزیزان که البته قبلا از این حرکتشان&nbsp;<strong>ناراحت</strong>&nbsp;بودم، کمال&nbsp;<strong>سپاس</strong>&nbsp;را داشته باشم.</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">4- چند مطلب که در هیچ کدام از منابع یادشده نبود و بنده برایشان بسیار زحمت کشیده بودم و از منابع قدیمی و روزنامه های قدیمی آنها را یافته بودم، همچنان گمنام&zwnj;اند که امیدوارم بتوانم به زودی به آنها نیز دست یابم.</span></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">در پایان، ذکر این مطلب الزامی است که گرچه پایه این وبلاگ برای کنگره ملی شیخ عبدالحسین تهرانی بنا شده بود، ولی با توجه به منابع ضعیف یا خارج از حوصله مخاطب، در این وبگاه، با هدف آگاهی بخشی و استفاده محققین و پژوهشگران، با دقیقترین و ذکر معتبرترین منابع، مطالبی که با تلاش و جستجوهای دقیق بدست آمد، به اشتراک گذاشته شد.&nbsp;</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">لذا همانطور که مشاهده می&zwnj;کنید در موتور جستجوگر گوگل، (و در جستجوی موضوع این وبلاگ) جزو اولین&zwnj;ها هستیم.</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">با دقت در قالب وبلاگ نیز میتوانید اطلاعات تصویری، کلیپ، و موارد دیگر را مشاهده نمایید.</span></p>
<p><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;">در پایان از خداوند متعال برای همه، خصوصا مسئولین و مدعیان امر دین، عدالت، حقجویی و سعادت خواهی را آرزومندم.</span></p>
<div><span style="font-size: small; font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>
حسینی طباطبایی بازدید : 139 جمعه 27 بهمن 1396 نظرات (1)

 

لهوف منظوم، یا مقتل موسوم به «معراج المحبۀ» از تألیفات مرحوم حجۀ الاسلام و المسلمین حاج شیخ علی حائری محلاتی، فرزند برومند آیت الله شیخ عبدالحسین شیخ العراقین طهرانی یکی از علمای عهد ناصری است که حدود یک قرن و نیم پیش، لهوف را به نظم در آورده است.

این اقدام او در اثر رؤیایی بوده که پدر بزرگوارش را در عالم خواب می‌بیند و از وضع آخرت می‌پرسد. پدرش او را به مدح و وصف آل محمد (ص) توصیه می‌کند و مقامات مداحان و شاعران اهل بیت (ع) را می‌ستاید...

او با اینکه تا آن وقت شعری نگفته بود، پس از این رؤیا به شوق شعر سرودن می‌افتد تا این که کتاب «لهوف» سید بن طاووس را -که یکی از مقاتل معتبره است- محور کار خود قرار می‌دهد و حدود دو هزار و اندی بیت به رشته نظم در می‌آورد و آن را به نام پل ارتباط و نردبان ترقی و صعود به محبت اهل بیت (ع) به نام «معراج المحبه» موسوم می‌نماید.

این کتاب، مورد توجه اهل منبر و ذاکرین قرار می‌گیرد و نسخه‌های آن در طول یکصد و پنجاه سال، بارها چاپ و منتشر و نایاب می‌شود.

پس از آن عده‌ای در تلاش برای چاپ مجدد، تصحیح و تغییر لغات مشکل آن بر آمده و اکنون کتاب بصورت الکترونیکی و چاپی در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

 

 

-----------------

 اقتباس از مقدمه کتاب معراج المحبه

حسینی طباطبایی بازدید : 113 شنبه 14 بهمن 1396 نظرات (0)

از سال ۱۳۹۴، به همت جوانان روستای نظام آباد، حمام قدیمی روستا که استفاده کاربردی نداشت، برای ساخت کتابخانه‌ای مجهز تعمیر شد. جوانان این روستا با تلاش جهادی و کمک خیرین، زمان زیادی را برای تبدیل این ساختمان محروبه و قدیمی، به محل مناسبی برای کتابخانه به کار گرفتند. با کمک خیرین جالیز، نمای بیرونی ساختمان نیز ساخته شد و در نهایت ساختمان کتابخانه آماده بهره برداری گردید. از ادارات، تجهیزات دست دوم و مقداری وسایل نو از قبیل  موکت و صندلی نیز توسط خیرین به کتابخانه آورده شد. 

این ساختمان، یک سالن برای جلسات فرهنگی و یک سالن برای مطالعه و مخزن کتابخانه دارد. 

کتابخانه به نام شیخ العراقین -که او نیز اصالتا نظام آبادی بود- نامگذاری شده است.

کلیپ مراحل آماده سازی این کتابخانه را در زیر می‌توانید مشاهده کنید.

 

 

 

حسینی طباطبایی بازدید : 155 پنجشنبه 12 بهمن 1396 نظرات (0)

 

 
از سید محسن امیر عاملی، نویسنده اعیان الشیعه نقل می کنند که گفت:
برای تهیه اسناد اعیان الشیعه که به شهرها سفر می‌کردم، در کربلا به کتابخانه شیخ العراقین وارد شدم و از متصدی آن خواستم که یک هفته کتابخانه را در اختیار من بگذارد. پذیرفت مشروط بر اینکه در این هفته میهمان او باشم. شبی به من اطلاع داد امشب میهمان دیگری هم داریم و آن شیخ آقا بزرگ بود که اسمش را شنیده بودم. هنگامی که او را زیارت کردم و بحثی میان ما در گرفت، فهمیدم که او تنها یک فهرست نگار نیست بلکه اطلاعات فقهی و اصولی و فلسفی وسیعی نیز دارد. از این رو مسرور شدم. ساعت چهار و نیم شب بود که خستگی بر من غالب شد و خوابیدم. از خواب که برخاستم دیدم شیخ آقا بزرگ نخوابیده و همچنان مشغول یادداشت برداری است. از او پرسیدم نمی‌خوابید؟ فرمود: من هنوز نشاط دارم و نخوابید. ما هفت روز و شب در آنجا بودیم.
ایشان استراحت منظمی نداشت و می‌فرمود ما برای استراحت اینجا نیامده‌ایم و من با وجود اینکه پرکار بودم به ایشان غبطه می‌خوردم(1).

-----------------

1. مجله نور علم، ش 38، ص 54.
منبع: گلشن ابرار، جمعی از پژوهشگران حوزه علمیه قم، ج2
حسینی طباطبایی بازدید : 138 یکشنبه 01 بهمن 1396 نظرات (0)

 

 

مرحوم آیة الله حاج شیخ جعفر کاشف الغطاء که نسب او منتهی می شود به متلک اشتر رضوان الله تعالیه علیه، صاحب کتاب کشف الغطاء که در آن در یکی از مسافرت‌هایش تألیف کرده و نقل شده که در این سفر کتاب فقهی غیر از قواعد علامه رحمة نزد او نبوده است و این کتاب شریف، خبر از کثرت احاطه آن بزرگوار بر فقه می باشد.

می‌گویند آن جناب می‌فرموده که اگر همه کتب فقیه را بشویند من از حفظ از طهارت تا دیات را می‌نویسم(1).

مرحوم شیخ العراقین شیخ عبدالحسین طهرانی قدس السره شریف، هنگامی که برای تصحیح کتاب کشف الغطاء اقدام نمود، تعدادی از نسخه‌های این کتاب را جمع آوری کرد، اما در میان آنها نسخه صحیحی نیافت؛ لذا درصدد برآمد بیشتر تفحص کرده شاید نسخه صحیحی پیدا کند. اما هرچه تلاش و جستجو کرد به نسخه صحیح کتاب کشف الغطاء دست نیافت.

شبی در عالم رؤیا مرحوم شیخ اکبر صاحب کشف الغطاء را دید، آن بزرگوار در خواب او را به نسخه صحیح کتاب که به خط شیخ راضی بود، خبر داد و گفت: «این نسخه هم اکنون بر راف حجره شیخ راضی در خانه اوست و کبوترها روی آن آشیانه کرده‌اند و فرزندان او اطلاع ندارند. شما به آنجا می‌روی و نسخه را در آنجا خواهی‌یافت.»

شیخ العراقین هنگامی که از خواب بیدار شد، به سوی نجف حرکت کرد و به خانه شیخ راضی آمد و وارد خانه شد و نسخه کتاب را از همان مکان که مرحوم کشف الغطاء در خواب او را راهنمائی کرده بود، پیدا کرد(2).

-----------------

1. فوائد الرضویه: 70.

2. روضات الجنات، 2/202.

منبع: کتاب ارتباط با علم برزخ، علی نظری منفرد.

حسینی طباطبایی بازدید : 120 جمعه 29 دی 1396 نظرات (0)

 

 

 

از جمله آثار ماندگار آیت الله شیخ عبدالحسین تهرانی، که برکاتش تا امروز هم شامل حال مردم شده است، مسجد و مدرسه موقوفه ایشان است. طی نوشته‌های گذشته توضیح داده شد که ملک اصلی مسجد متعلق به مادر امیرنظام بود که از طرف امیر نظام به شیخ عبدالحسین اهدا شد. ایشان نیز با هدف بهره مندی مردم، تمام آن را وقف نمودند. این ملک در زمان قاجار بصورت اداره ی مشترک مدرسه و مسجد نگهداری می‌شد ولی امروزه این دو جدا از هم اداره می‌شوند.

وقف سنت حسنه ای است که از گذشته در تاریخ بشر وجود داشته و اسلام، با هدفمند و روشن ساختن مسیر آن، به طور مؤثرتری بر آن تأکید کرده است. از جمله کارکردهای مهم وقف، در ایجاد و حفظ بناهای تاریخی و مذهبی بوده که نقش مهمی در ماندگاری و انتقال مفاهیم آثار گذشتگان تا کنون داشته است.

در قرآن آیاتی به سنت حسنه وقف اشاره دارند که از جمله به آیه زیر می‌توان اشاره کرد:

«لن تنالوا البر حتی تنفقوا مما تحبون»(آل عمران/ 92)

[هرگز به مقام بر و نیکی نخواهید رسید مگر این که از آنچه که دوست دارید، انفاق کنید.]

 

بدون شک برای انفاق،راههای گوناگونی وجود دارد که وقف یکی از مهم ترین مصادیق آن می باشد. در ضمن نیل به مقام ابرار ومقربین نیازمند انفاق از چیزهایی است که محبوب انسان است و معمولا دل کندن از آنها کاری بس دشوار به نظر می رسد به ویژه در وقف که موقوفه از ملکیت واقف خارج شده و به مالک حقیقی یعنی خداوند متعال واگذار می گردد.

ائمه نیز به این سنت توجه ویژه‌ای داشتند و در تاریخ، از موقوفات و توصیه ایشان وقف، حکایات بسیاری وجود دارد.

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در غابه(جایی نزدیک مدینه در راه شام) وقتی کنار چاه هم رسید، مسلمانان گفتند: ای رسول خدا آیا این چاه را مصادره نمی کنید؟ فرمود: خیر، ولی یک نفر این چاه را بخرد و بهای آن صدقه داده شود. طلحه بن عبیدالله آن را خرید و وقف کرد.(المغازی / ج1/ ص547)

وقف به لحاظ مصالح عمومی گوناگون و متنوعی که از دیرباز تا کنون بر آن استوار بوده که می‌توان رایج‌ترینآن را تعلیم و تربیت رایگان و احداث مدارس و تهیه امکانات تحصیلی دانست.

بناهای عام المنفعه ای همچون کاروانسراها، حسینه‌ها، تکایا، و درمانگاه‌ها، قنات‌ها، احداث، مرمت، و جفظ شده اند که وجود موقوفاتی مهم بر بناهای مذهبی مثل مساجد و مدارس علمیه و ... خود گواهی صادق بر این مدعاست.

وقف که در آن اصل مال می­‌ماند و منافع و عواید آن در امور عامل المنفعه مصرف می­شود کار نیکی است که تا به حال توانسته است در ساماندهی و پابرجایی بناهای با ارزش تاریخی و به موازات آن جامعه و زندگی فردی و اجتماعی، نقش فراوانی داشته باشد.

-----------------

تلخیصی از: مقاله سنت وقف و نقش آن در ماندگاری بناهای تاریخی، نجم‌الدین خوش روش
وقف در قرآن و سنت، فریبا شهیدی فر
حسینی طباطبایی بازدید : 116 جمعه 29 دی 1396 نظرات (0)

 

 




در جستجوهای انجام شده سندی خطی از وصیتنامه شبخ عبدالحسین تهرانی یافت شد که مربوط به پایگاه اسناد ملی است و دسترسی به آن برای همه امکان پذیر نیست.


اما در گنجینه اسناد، متن و تصویر وصیت نامه ای مربوط به ایشان درج شده که بخط شکسته نستعلیق املا شده است. این وصیتنامه در بیستم رمضان ۱۲۸۶ نوشته شده.


از نکات مهم این وصیتنامه، تذکر به غفلت زدایی انسان از مرگ است:


بر عالم خبیر و هردانای با تدبیر که دیده بصیرتش بکحل الجواهر ایمان و ایقان مکحول گشته پوشیده و مخفی نخواهد بود که دار فانی سرای اقامت جاودانی نبوده و هر فردی از افراد بشر که از کتم عدم پا به عرصه وجود نهاده لاعلاج شربت ناگوار مرگ نوشیده و لباس مصیبت ممات را پوشیده و قامت قابلیتش از تندباد اجل به خاک هلاک افتاده چنانکه خلاق عالم به پیغمبر مکرم خود خبر داد که انک میت و انهم میتون و در جای دیگر در کلام مجید خود فرموده کل نفس ذائقه الموت، بنابراین شخص عاقل کامل باید در تدبیر امور سفر آخرت خود باشد و اسباب سفر و توشه و زاد و راحله خود را معین نماید و اسباب این سفر جز اعمال حسنه و وصیت به اعمال خبر نخواهد بود.


در ادامه وصیتنامه، نسبت به ثلث اموال، کتب، فرزندان و مدرسه مسجد ساخته شده، امور عتبات و طلاب سفارش می شود.


- تخصیص هزینه برای ازدواج سه فرزند شیخ، تعیین وصی برای حفظ اموال فرزندان صغیر، قرار دادن کتب -از بخش ثلث اموال- در اختیار طلاب برای استفاده،اختصاص هزینه ای از ثلث اموال برای بجا آوردن حج استیجاری توسط شخصی مومن، تعیین وصی برای نظارت بر امور عتبات که تا زمان حیات،‌شیخ مسولیت ساخت و ساز آن را داشت، از مفاد وصیت نامه ایشان است.


متن این وصیتنامه منسوب به شیخ عبدالحسین تهرانی، در ادامه آمده است.

حسینی طباطبایی بازدید : 95 دوشنبه 25 دی 1396 نظرات (0)

 


مسجد شیخ عبدالحسین تهرانی و حوالی آن، بر اساس آماری که در دوره ناصری از تهران گرفته شده به شخصی به نام نایب رجبعلی سپرده شده بود. اداره مدرسه از متولیان این مسجد و مدرسه، مرحوم احتشام الشریعه و از متولیان مدرسه، مرحوم شیخ عباسعلی اسلامی و مرحوم محسنی بودند. هم اکنون سیدباقر خسروشاهی متولی امور مدرسه است. در دهه های پیشین افرادی همچون اسکویی، اتفاق ها (حاج فرج آقا، حاج عبدالکریم و حاج کریم)، حاج آقا بزرگ ناظم تبریزی، حاج عباسعلی بازرگان، حاج محمد آقا سرابچی، حاج حسین شایسته، رفیع زاده، حاج علی قناد، حاج محمدحسن خاله اوغلی، حاج سیداحمد زعفران چی و فتوت ها، امور مسجد را اداره می کردند. در حال حاضر مسجد تحت نظر اداره اوقاف و به وسیله عده ای از هیئت امنای آن اداره می شود.

البته در دوران قاجار و اوایل دوران رضاخان اداره مسجد و مدرسه یکی بود، اما در اواخر دوره رضاخان از هم جدا شد و فعالیت شان مستقل است. این مسجد دو وقف نامه به تاریخ های ۱۲۷۶ ق و ۱۳۲۵ ق دارد. وقف نامه مورخ ۱۲۷۶ ق اشاره دارد به اینکه ۱۳ باب دکان واقع در راسته بازار جدید دارالخلافه تهران را، امیرنظام در زمان خود بنا کرده و گفته بود تا در سهم والده اش مقرر شود. امیر وصیت کرد که درآمدهای دکان های مادرش نیز به صورت مصالحه نامه به شیخ عبدالحسین تهرانی انتقال یابد. شیخ عبدالحسین نیز آنها را به همه شیعیان وقف کرد تا ثواب آن به روح مادر امیرنظام برسد. واعظان، مدرسان و امامان جماعت از جمله واعظان این مسجد می توان به سیدجمال واعظ اصفهانی اشاره کرد که معمولا در ماه های صفر و محرم وعظ می کرد. از آنجا که منزل سیدجمال واعظ نزدیک مسجد بود لذا این مسجد در واقع مرکز عملیات سید و محل اصلی نطق و موعظه او شده بود. از دیگر واعظان این مسجد سیدعلی یزدی بود. برخلاف سیدجمال واعظ، وی با مشروطیت و مشروطه طلبی میانه خوبی نداشت و در سخنرانی هایش از آن بد می گفت. از مدرسان پیشین این مسجد مرحوم حاج میرزا مهدی انگجی و مرحوم شهرستانی بودند. همچنین اسدالله بادامچیان از اعضای هیئت مؤتلفه اسلامی در دوران نهضت امام از مدرسان ادبیات عرب این مدرسه بود.

 

-----------------

منبع:

ایرانم زیباست

حسینی طباطبایی بازدید : 76 یکشنبه 24 دی 1396 نظرات (0)

این روزها مسجد شیخ عبدالحسین را بیش از هر چیز به دلیل برگزاری مراسم ویژه روزهای محرم و روضه خوانی های پر سوز و بویژه مداحی های آذری می شناسند.

مدیرعامل موسسه میراث در این باره می گوید: شیخ عبدالحسین در ساخت این مسجد پول کم می آورد و نیاز بود که بخشی از پول ساخت این مسجد و مدرسه بزرگ از سوی خیرین تامین شود.

وی ادامه می دهد: هنگامی که امیرکبیر هم زمان با به قدرت رسیدن ناصرالدین شاه، از تبریز وارد تهران شد، تجار تبریزی و چهره های فرهنگی بسیاری با آن ها از آن استان به تهران آمدند. قسمت عمده ای از این هزینه را آذربایجانی ها تامین کردند و از این رو این مسجد به مسجد آذربایجانی ها یا ترک ها معروف شده است.

حسینی طباطبایی بازدید : 137 پنجشنبه 21 دی 1396 نظرات (0)

معرفی کتاب مختصر مصباح النجاة فی اسرار الصلاة و سر الاستغفار بین السجدتین

 

مولف: عبدالحسین تهرانی

تلخیص: رضا استادی

ناشر کتاب: کتاب جمکران

نوع جلد: جلد سخت

قطع: وزیری

سال نشر: 1390

شمارگان: 2000

چاپ جاری: 1

تعداد صفحات: 184

توضیحات: اصل کتاب شریف مصباح النجاة به گونه ای تنظیم شده که حدود 37 فصل آن درباره اهتمام به نماز، آداب، افعال و اقوال نماز و حکمت های متعالی که برای آنها وجود دارد پرداخته و مشتمل بر مطالب دقیق و ظریف در این زمینه می باشد.


فصل 38 را به حقیقت توبه و استغفار اختصاص داده و به آیات و روایاتی در این باره اشاره نموده است.

شش فصل آخر کتاب را از موضوع اصلی که همان سرّ استغفار بین السجدتین باشد بحث کرده است.

نکته: همانطور که در پست قبل بیان شد، مقاله ای نیز توسط تلخیص کننده کتاب نوشته شده که اثبات می‌کند نویسنده این کتاب با مشابهت اسمی ولی شخصی غیر از شیخ العراقین باید باشد. اما برای مطالعه کتاب، میتوانید به سایت کتاب فردا یا کتابفروشی‌های معتبر مراجعه نمایید.

 

حسینی طباطبایی بازدید : 62 چهارشنبه 20 دی 1396 نظرات (0)

 

 

مقاله ای با عنوان «شیخ العراقین و کتاب اسرار الصلاة» به تحریر رضا استادی در مجله  آینه پژوهش، شماره سوم مرداد و شهریور 1390 به چاپ رسیده است.

نویسنده در بخش نخست مقاله، به صورت مبسوط زندگی نامه، استادن، شاگردان، تألیفات و خدمات این عالم را به رشته تحریر درآورده است. 

در بخش دوم، کتاب مصباح النجاه فی اسرارالصلاة و سر الاستغفار بین السجدتین را معرفی کرده و به بیان برخی از ویژگی‌های مؤلف آن، همت گماشته است. 

در انتها این مسئله که آیا مؤلف کتاب مذکور همان شیخ عبدالحسین تهرانی است یا یکی از معاصران همنام اوست، را در بوته نقد و بررسی قرار می‌دهد.


برای مطالعه مقاله اینجا کلیک کنید.

تعداد صفحات : 2

درباره ما

به نام خدا

این پایگاه، مروری است بر زندگانی، اعتقادات و خدمات ارزنده آیت الله شیخ عبدالحسین تهرانی معروف به «شیخ العراقین» و تلاش‌ها و پژوهش‌های انجام شده در راستای معرفی ایشان تاکنون.

متون تهیه شده در این وبگاه، از دانشنامه‌ها، مقالات معتبر، و سایت‌های علمی و خبری تهیه و گلچین شده است.

لذا جهت انتشار و استفاده از مطالب، ذکر منبع مورد نظر الزامی است.

 

صلوات و فاتحه ای نثار روح مطهر و منور حضرت آیت الله شیخ عبدالحسین تهرانی،  بفرمایید.

 

 

 

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 50
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 6
  • آی پی دیروز : 26
  • بازدید امروز : 8
  • باردید دیروز : 36
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 44
  • بازدید ماه : 558
  • بازدید سال : 2,799
  • بازدید کلی : 24,279